Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / De rol van verslavingszorg bij het bevorderen van maatschappelijke integratie in Utrecht

De rol van verslavingszorg bij het bevorderen van maatschappelijke integratie in Utrecht

Sharing is caring

Een heftige gebeurtenis kan alles anders maken. Denk aan ziekte, het overlijden van een dierbare, een torenhoge schuld of een verslaving. Het brengt je uit evenwicht. Doet je wankelen. Je doet enorm je best om mee te komen in de maatschappij. Vaak lukt dat echter niet. Je functioneert niet meer zoals alle anderen dat lijken te doen. Je hebt het lastig. Het maakt je onzeker en je weet niet meer hoe je ooit terug in het maatschappelijk leven moet komen. Laat je dan door één ding troosten: je bent niet alleen.

Heel veel mensen kampen met dergelijke problemen. Zelfs mensen die op het eerste gezicht alles voor elkaar lijken te hebben. Problemen hoeven niet altijd zichtbaar te zijn voor de medemens. Toch kan het je leven enorm ontwrichten. Wie moeite heeft met de maatschappelijke integratie binnen Utrecht, kan gelukkig bij heel veel professionals terecht. De verslavingszorg utrecht speelt hier een hele grote rol in.

Veel mensen kampen met een verslaving

Er zijn anno 2023 heel wat mensen die kampen met een verslaving. Soms ook met de gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die heel wat jaren verslaafd zijn geweest en torenhoge schulden hebben opgebouwd. De verslaving hebben ze achter zich weten te laten, maar de gevolgen raken ze nog steeds.

In Utrecht liggen de verslavingscijfers – net als in de rest van de Randstad – erg hoog. We zien ook dat het om veel jongeren gaat. Een schrikbarende bevinding. Dat betekent dus dat straks een heel deel van onze nieuwe generatie werkenden niet kan functioneren binnen onze maatschappij. Voor deze groep moet iets gedaan worden.

Belangrijk is dat natuurlijk allereerst de verslaving wordt aangepakt. Hierbij wordt ook gekeken naar de achterliggende oorzaak. Want waarom is deze persoon ooit begonnen met verdovende middelen? Was dat gewoon uit nieuwsgierigheid? Of heeft de afhankelijkheid een diepere oorzaak? Het is belangrijk dat die problemen worden aangepakt. Dit om terugval in de toekomst te voorkomen, maar ook om ze beter te kunnen laten integreren in de samenleving.

Handvatten om terug te keren in de samenleving

Wie jaren met een verslaving heeft gekampt, heeft door de jaren heen zich ook verwijderd van de maatschappij. Het lukte niet meer om een baan vol te houden, vrienden werden afgewezen, eveneens als familieleden en uiteindelijk is deze persoon alleen. Geen geld, geen doelen, geen werk en geen mensen om zich heen. Dat kan heel eenzaam voelen. Uitzichtloos zelfs.

In de verslavingszorg wordt niet alleen de verslaving aangepakt, maar ook de handvatten gegeven om terug te keren in de samenleving. Bijvoorbeeld door te werken aan de sociale vaardigheden, het opbouwen van meer structuur in de dag, hulp bij het vinden van een nieuw doel in het leven en eventueel zelfs advies bij het bijleggen van relaties.

Deze handvatten zijn goud waard. Niet alleen nu, maar de rest van het leven. De gemeente kan dus in samenwerking met de verslavingszorg in Utrecht heel veel mensen bereiken. Mensen die nu niet kunnen participeren in onze maatschappij, maar met de juiste hulp heel veel stappen kunnen zetten.

Hier kun je terecht voor de juiste zorg:

Locatie: Mariaplaats 23, 3511 LK Utrecht