Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Gezondheidszorg en welzijnszorg / Werken in de gehandicaptenzorg: zo ziet een werkdag eruit

Werken in de gehandicaptenzorg: zo ziet een werkdag eruit

Sharing is caring

Werken in de gehandicaptenzorg is dankbaar en erg leuk werk. De meeste vacatures in de gehandicaptenzorg zijn voor de functie begeleider. Het is een sociaal beroep in de zorgsector. Als begeleider help en ondersteun je cliënten gedurende de dag. Geen een dag is hetzelfde en dit maakt het juist zo leuk. De begeleiding kan in een zorginstelling zijn maar ook bij de cliënten thuis. Het werk is ontzettend divers doordat je in aanraking komt met allerlei verschillende mensen. Overweeg je om te reageren op een Gooi en Vecht zorg vacature in de gehandicaptenzorg en heb je altijd al willen weten hoe een werkdag in de gehandicaptenzorg eruit ziet? Lees dan snel verder! 

Begeleiding van verschillende cliënten 

Als begeleider heb je contact met veel verschillende cliënten. Vaak is een zorginstelling gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep. Dit staat ook altijd in de verzorgende vacature Utrecht vermeld. Hierdoor kun je gericht zoeken naar vacatures die bij jouw persoonlijke wensen passen. Verstandelijk gehandicapten kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Licht verstandelijk gehandicapten kunnen vaak nog veel taken zelfstandig uitvoeren en zijn soms in staat om alleen of deels begeleid te wonen. Wanneer je ernstig of meervoudig verstandelijk gehandicapten gaat begeleiden zul je in een woongroep terecht komen.  

Ondersteuning bij persoonlijke ontwikkeling 

Een begeleider zorgt ervoor dat cliënten op de juiste manier worden geholpen en ondersteund. Cliënten hebben allemaal stuk voor stuk een andere hulpvraag. Als begeleider is het belangrijk dat je hier op de juiste manier mee om weet te gaan. Dit vergt een zekere mate van flexibiliteit en inlevingsvermogen. Sommige cliënten hebben een klein beetje hulp nodig bij het inrichten van een dag en het aanbrengen van structuur. Andere cliënten hebben juist weer intensieve ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld eten en wassen. Geen dag is hetzelfde in de gehandicaptenzorg. 

Dagbesteding 

In de gehandicaptenzorg is het gebruikelijk dat cliënten een vorm van dagbesteding hebben. Dagbesteding is er in verschillende vormen. Sommige cliënten zijn in staat om in dienst te werken bij een werkgever. Deze cliënten hebben vaak vaste werktijden en een zekere mate van zelfstandigheid. Andere cliënten hebben een vorm van dagbesteding waarin zij vooral bezig zijn met persoonlijke groei en ontwikkeling. Deze cliënten hebben vaak een stuk meer begeleiding en ondersteuning nodig bij het invullen van een dag. In sommige gevallen ben je als begeleider verantwoordelijk voor het inrichten van de dagbesteding. Dit geldt vooral voor vormen van dagbesteding waarbij de begeleiding aanwezig is op locatie. Lijkt het jou leuk om te werken in de gehandicaptenzorg? Solliciteer dan naar een baan!